wtorek, 17 lutego 2015

Schab przyduszony boczkiem i warzywami



Schab przyduszony boczkiem i warzywami (3 os.)

Składniki:
- schab bez kości ok. 0,5 kg. (3 plastry)
- 3 grubsze plastry wędzonego boczku
- po połowie czerwonej i zielonej papryki
- 2-3 czerwone lub białe cebule
- 4-5 pieczarek
- ok. 2 łyżki oliwy z oliwek
- przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona słodka, papryczka chilli
- natka pietruszki

Przygotowanie:
Plastry schabu delikatnie rozbić pięścią, posolić, popieprzyć. Odstawić na kilka minut. Po tym czasie zgrillować je obustronnie na patelni grillowej bez dodatku tłuszczu. Przełożyć do rondelka, udusić do miękkości (ok. 30-40 minut). W tym czasie na suchej patelni wytopić na rumiano plastry boczku z obu stron. Boczek zdjąć i położyć po plasterku na uduszonym schabie pod przykryciem. Na wytopionym tłuszczu po boczku udusić pokrojoną w paski paprykę i w półplasterki pieczarki i cebulę (gdyby tłuszczu było za mało, dolać oliwę z oliwek). Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Pod koniec duszenia dosypać posiekaną natkę pietruszki. Na talerz ułozyć porcję schabu, boczku i na boczek uduszonego nadzienia. Można podać z ziemniakami z wody, ryżem lub puree ziemniaczanym.
Ja najczęściej podaję z puree ziemniaczanym i ugotowanymi na parze brokułami.

Puree ziemniaczane:
Ugotowane ziemniaki ubić dobrze tłuczkiem. Dodać dużą łyżkę masła, ok. 50 ml gorącego mleka, dużą szczyptę gałki muszkatałowej, papryki czerwonej, odrobinę papryki ostrej i garść posiekanej natki pietruszki. Dobrze ubić tłuczkiem bądź wyrobić mikserem na gładką masę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz