Pizza na cienkim cieście
1,5 szklanki mąki,
szczypta soli
ok 1/2 kostki drożdży – 50g,
2/3 szklanki letniej wody,
1,5 łyżeczki cukru,
1,5 łyżeczki oliwy lub oleju roślinnego
Drożdże kruszymy do szklanki a następnie dolewamy letniej wody. Dosypujemy 1,5 łyżeczki cukru i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia drożdży. Wlewamy zawartość szklanki do wcześniej przygotowanej miski z mąką, solą i oliwą. Całość mieszamy aż do momentu uzyskania pulchnego, nie przywierającego do miseczki ciasta. Po wyrobieniu wykładamy ciasto na posmarowaną oliwą blachę. Polecam silikonową podkładkę (wtedy nie smarujemy podkładki a delikatnie podsypujemy mąką) - ciasto nie przywiera.
Sos pomidorowy:
Pomidory z puszki wylewamy na patelnię pokropioną oliwą, dusimy na średnim oleju do momentu uzyskania gęstej konsystencji, doprawiamy (solą, pieprzem, papryką, cukrem), wciskamy 2 ząbki czosnku. Na koniec dodajemy 2-3 duże łyżki oregano.
Ciasto smarujemy sosem pomidorowym, rozsypujemy paski szynki, posypujemy starkowaną mozzarellą, na wierzch cieniutkie plasterki pieczarek.
Dodatki według uznania:)
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200 stopni) na 15-20 minut.
Jeśli nie lubimy zarumienionego sera, należy rozsypać go w połowie pieczenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz