wtorek, 17 lutego 2015

Chlebek żytni na zakwasie

Chlebek żytni  na zakwasie

Zaczyn (przygotowany wieczorem poprzedniego dnia)
150 g mąki żytniej typ 720
150 g wody
2 duże łyżki zakwasu dokarmionego ok. 12 godz. wcześniej

Wymieszać, przykryć ściereczką i zostawić na noc.


Rano do zaczynu dodać:
- 400g mąki żytniej (może być sama 720 lub mieszanka zwykłej z razową),
- 2 łyżeczki soli,
- ok. 350 g wody
Dokładnie wymieszać. Opcjonalnie można dodać ziarna słonecznika, siemienia, sezamu lub innych.






Foremkę posmarować olejem lub oliwą, dno (opcjonalnie) wysypać otrębami i przełożyć ciasto chlebowe.



Zwilżoną łyżką wygładzić ciasto i odstawić do wyrośnięcia (czas zależy od temperatury otoczenia: im cieplej tym szybciej ciasto rośnie). U mnie trwało to od 2 do nawet 6 godz.



Kiedy ciasto podwoi swoja objętość, formę wstawić do nagrzanego piekarnika (200 st) i piec ok. 1 godz. (w zależności od grzania piekarnika).


Po upływie określonego czasu wyjąć chlebek z formy, sprawdzić, czy jest dobrze upieczone (popukać w dno i boki chleba- głuchy dźwięk świadczy o upieczeniu). W razie potrzeby włożyć już bez foremki do piekarnika na kilka minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz