Zapiekane grillowane bakłażany z pomidorami i serem (porcja na 3 os.)
Takie bakłażany jadłam na Kefalonii w Grecji. Niezapomniany smak lata... Nie mogłam znaleźć przepisu w Internecie (nie znam oryginalnej greckiej nazwy), ale na podstawie wskazówek Greczynki prawie udało mi się odtworzyć ten smak :)
2 bakłażany
puszka pomidorów
ser feta
ser mozzarella
oliwa z oliwek
ulubione zioła (dalmatyńskie, prowansalskie lub oregano, bazylia, rozmaryn)
ząbek czosnku
sól, pieprz (czarny, cayenne), papryka w proszku
- Bakłażany pokroić w plastry grubości ok. 1,5 cm, posolić i odstawić do puszczenia soku.
- Pomidory z puszki doprawić solą, ziołami, zgniecionym czosnkiem.
- Ser feta pokroić w kostkę, mozzarellę zetrzeć na tarce.
- Kiedy bakłażany puszczą sok, opłukać je i obsuszyć papierowym ręcznikiem. Zgrillować je z obu stron np. na grillowej patelni z odrobiną oliwy.
- Miseczki żaroodporne posmarować lub spryskać oliwą.
- Układać w nich warstwami: bakłażan, pomidory, bakłażan, pomidory, ser feta, mozzarella. Posypać ziołami, można dodać kilka pomidorków koktajlowych.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika (200 stopni) na 15 -20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz