Chlebek żytni na zakwasie
Zaczyn (przygotowany wieczorem poprzedniego dnia)
150 g mąki żytniej typ 720
150 g wody
2 duże łyżki zakwasu dokarmionego ok. 12 godz. wcześniej
Wymieszać, przykryć ściereczką i zostawić na noc.
Rano do zaczynu dodać:
- 400g mąki żytniej (może być sama 720 lub mieszanka zwykłej z razową),
- 2 łyżeczki soli,
- ok. 350 g wody
Dokładnie wymieszać. Opcjonalnie można dodać ziarna słonecznika, siemienia, sezamu lub innych.
wtorek, 17 lutego 2015
Placki ziemniaczane z warzywami i dipem jogurtowo - czosnkowym
Placki ziemniaczane z warzywami i dipem jogurtowo - czosnkowym
Utrzeć ziemniaki, cebulę, przecedzić prze sitko. Dodać jajko, łyżkę mąki, majeranek, doprawić solą pieprzem czarnym i ziołowym, wymieszać. Usmażyć placki na złoty kolor.
W międzyczasie udusić na oliwie posiekaną w paski paprykę w różnych kolorach, cebulę (może być czerwona) i pieczarki w plasterki. doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dip
- jogurt naturalny lub typu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- pieprz cayenne, papryka w proszku ewentualnie odrobina soli.
Wymieszać i zostawić na min. pół godz. aby składniki się "przegryzły".
W międzyczasie udusić na oliwie posiekaną w paski paprykę w różnych kolorach, cebulę (może być czerwona) i pieczarki w plasterki. doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dip
- jogurt naturalny lub typu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- pieprz cayenne, papryka w proszku ewentualnie odrobina soli.
Wymieszać i zostawić na min. pół godz. aby składniki się "przegryzły".
Schab przyduszony boczkiem i warzywami
Schab przyduszony boczkiem i warzywami (3 os.)
Składniki:
- schab bez kości ok. 0,5 kg. (3 plastry)
- 3 grubsze plastry wędzonego boczku
- po połowie czerwonej i zielonej papryki
- 2-3 czerwone lub białe cebule
- 4-5 pieczarek
- ok. 2 łyżki oliwy z oliwek
- przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona słodka, papryczka chilli
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Plastry schabu delikatnie rozbić pięścią, posolić, popieprzyć. Odstawić na kilka minut. Po tym czasie zgrillować je obustronnie na patelni grillowej bez dodatku tłuszczu. Przełożyć do rondelka, udusić do miękkości (ok. 30-40 minut). W tym czasie na suchej patelni wytopić na rumiano plastry boczku z obu stron. Boczek zdjąć i położyć po plasterku na uduszonym schabie pod przykryciem. Na wytopionym tłuszczu po boczku udusić pokrojoną w paski paprykę i w półplasterki pieczarki i cebulę (gdyby tłuszczu było za mało, dolać oliwę z oliwek). Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Pod koniec duszenia dosypać posiekaną natkę pietruszki. Na talerz ułozyć porcję schabu, boczku i na boczek uduszonego nadzienia. Można podać z ziemniakami z wody, ryżem lub puree ziemniaczanym.
Ja najczęściej podaję z puree ziemniaczanym i ugotowanymi na parze brokułami.Puree ziemniaczane:
Ugotowane ziemniaki ubić dobrze tłuczkiem. Dodać dużą łyżkę masła, ok. 50 ml gorącego mleka, dużą szczyptę gałki muszkatałowej, papryki czerwonej, odrobinę papryki ostrej i garść posiekanej natki pietruszki. Dobrze ubić tłuczkiem bądź wyrobić mikserem na gładką masę.
Po świętach, ale dekoracje były...
Brakło czasu wcześniej, teraz teraz mam trochę wolnego więc wrzucam to, co udało mi się zrobić na minione święta (to, czego nie zapomniałam sfotografować).
Pizza na cienkim cieście
Pizza na cienkim cieście
1,5 szklanki mąki,
szczypta soli
ok 1/2 kostki drożdży – 50g,
2/3 szklanki letniej wody,
1,5 łyżeczki cukru,
1,5 łyżeczki oliwy lub oleju roślinnego
Drożdże kruszymy do szklanki a następnie dolewamy letniej wody. Dosypujemy 1,5 łyżeczki cukru i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia drożdży. Wlewamy zawartość szklanki do wcześniej przygotowanej miski z mąką, solą i oliwą. Całość mieszamy aż do momentu uzyskania pulchnego, nie przywierającego do miseczki ciasta. Po wyrobieniu wykładamy ciasto na posmarowaną oliwą blachę. Polecam silikonową podkładkę (wtedy nie smarujemy podkładki a delikatnie podsypujemy mąką) - ciasto nie przywiera.
Sos pomidorowy:
Pomidory z puszki wylewamy na patelnię pokropioną oliwą, dusimy na średnim oleju do momentu uzyskania gęstej konsystencji, doprawiamy (solą, pieprzem, papryką, cukrem), wciskamy 2 ząbki czosnku. Na koniec dodajemy 2-3 duże łyżki oregano.
Ciasto smarujemy sosem pomidorowym, rozsypujemy paski szynki, posypujemy starkowaną mozzarellą, na wierzch cieniutkie plasterki pieczarek.
Dodatki według uznania:)
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200 stopni) na 15-20 minut.
Jeśli nie lubimy zarumienionego sera, należy rozsypać go w połowie pieczenia.
Subskrybuj:
Posty (Atom)